The Table

The Table’ is a symbol of peace, inspired by Brancusi’s Table of Silence which is part of a sculptural ensemble built as a war memorial to peace at Turgu jui Romania in 1937.

‘The Table’ was built in the Old Sorting Office at Charlton Green. It is constructed from timber reclaimed from the Britannia pub and Buckland paper mill and was designed and built by artists Anthony Heywood and Uwe Derksen, with help from fine arts students and graduates from the University of the Creative Arts, as well as by young people and long-term unemployed from Dover.

Unlike Brancusi’s table, The Dover Table has moved, drawing people together in a spirit of peace for discussion and debate at key significant places. The first stop on the Table’s journey was connected to the London 2012 Olympic open weekend taking place in the Market Square in Dover in July 2011.

After 6 years ‘The Table’ is back at Charlton Green thanks to Dover Town Council who have found a home for this sculptural work that they initially helped fund in 2011.

It is intended to encourage contemplation and conversation and provide a place for story telling and other events.